La missió de la Fundació del Món Rural és aportar elements perquè Catalunya sigui conscient del valor estratègic que el seu entorn rural té per al desenvolupament sostenible del país.

La integració de les persones immigrades en el medi rural català

L’objectiu principal del projecte és trobar idees clau, innovadores, per millorar l’acollida i la integració de les persones nouvingudes d’altres països en les zones rurals catalanes. Les àrees urbanes i dotades de molts serveis actuen de cara a l’acollida i la integració d’aquestes persones amb uns esquemes que moltes vegades no es poden traslladar a àrees menys accessibles i amb dèficit de serveis com poden ser, en general, les zones rurals catalanes. És per aquest motiu que és necessari trobar polítiques d’actuació adreçades a les persones immigrades de l’estranger que s’instal·len amb caràcter permanent, que estiguin  adaptades a les especificitats d’aquestes zones.

- Elaborar una guia de bones pràctiques per la integració de les persones immigrades en el medi rural català, dirigida a ens associatius del medi rural, d’agents locals, agricultors, ramaders i altres empresaris del medi rural, cooperatives, etc. Per orientar les millors pràctiques, les prioritats, en la línia de treball descrita.

Des de la Fundació del Món Rural fem una tasca de seguiment dels temes oberts en el I Congrés del Món Rural de Catalunya i hi donem continuïtat amb estudis i recerques. Un dels eixos principals del I Congrés del Món Rural va ser la vertebració social. Dins d’aquest context hem realitzat el projecte “La integració de les persones immigrades en el medi rural català” de la mà de la Secretaria per a la Immigració. El projecte, emmarcat en l’aprovació de la Llei d’Acollida, vol ser una proposta d’actuació en un marc territorial que parteix de base amb limitacions en infraestructures, mobilitat o serveis, però que sens dubte té unes característiques que el fan un espai amb moltes oportunitats per a la integració de les persones immigrades.

Jornada: La integració de les persones en el medi rural.

Acte presentació de la publicació Ruralitat i immigració.

Difusió del projecte.