La missió de la Fundació del Món Rural és aportar elements perquè Catalunya sigui conscient del valor estratègic que el seu entorn rural té per al desenvolupament sostenible del país.

Iniciatives d'emprenedoria rural: entrevista a Mas La Coromina

Entrevista a Isabel Castanyer, ramadera i emprenedora del Mas La Coromina.

1. Com neix Mas la Coromina?

Mas la Coromina és una casa de pagès on vivim i treballem els meus sogres, el meu marit i jo, juntament amb els nostres fills, que ja són la 4 generació de la nostra família. Mas la Coromina la va comprar el meu sogre juntament amb el seu pare l’any 1964, començant en aquell temps amb vaques i porcs, el 1993 el meu marit decideix incorporar-se a l’explotació familiar i especialitzar-se en vaques de llet, ampliant la cabanya ramadera i engrandint i actualitzant les instal·lacions, fins a l’actualitat treballant amb la millora continua i el benestar animal. Fa uns 4 anys em vaig incorporar a l’explotació, en el moment que vàrem veure la necessitat de diversificar i trobar una altra ajuda al negoci familiar. Aleshores comencem amb el projecte de visites guiades a la granja.

2. Amb quins objectius poseu en marxa el vostre projecte?

El projecte de visites guiades a la granja neix amb l’objectiu principal que sigui singular per atraure el visitant i, un cop aquí, aconseguir el nostre principal objectiu, que és, que el visitant pugui conèixer el nostre dia a dia i veure la nostra feina i, per tant, valori més el producte i la feina del ramader i, concretament, de la producció de llet.

3. Quines són les principals dificultats que heu trobat a l’hora de posar en marxa i consolidar el vostre projecte de visites guiades a la granja?

Pel fet de posar-ho en marxa, no és dificultat sinó feina a presentar tota la documentació i projectes, per tenir l’activitat correcta, fer tot el circuit totalment accessible per poder-hi passar tot tipus de públic, i adaptar totes les instal·lacions per poder donar un bon servei al visitant. També hem pensat a tenir espais adaptats per a les empreses,  famílies i les escoles i un projecte pedagògic adaptat a cada cicle escolar de primària i de secundària per poder aprofundir i aprofitar al màxim la visita a casa nostra.

4. Com creieu que els visitants perceben aquesta possibilitat d’entrar en contacte directe amb la natura i els animals?

Per nosaltres el contacte amb la natura i els animals és el nostre dia a dia, i són els visitants els que ens recorden que soms privilegiats de viure en un entorn com la Vall d’en Bas on es respira tranquil·litat i tenim un paisatge meravellós. El visitant valora molt positivament que som la família que els hi fem la visita guiada i els hi expliquem el nostre dia a dia a casa nostra, on també poden estar en contacte amb els animals que tenim al galliner. També ens ajuden a donar menjar a les vaques, podem acariciar una vedelleta acabada de néixer, veure com munyim, i mentrestant anar parlant i explicant tots els processos i contestem els dubtes que puguin tenir. Els nostres visitants valoren molt positivament conèixer un sector on probablement molts ja no tenen ni avis, ni oncles, ni família al camp i ho enyoren de quan eren petits. També hi ha qui valora molt el fet de poder posar en contacte els seus fills amb el món primari i vol viure aquesta experiència.

5. Com a dona ramadera i emprenedora, quins consideren que són els esculls que has hagut de superar per tirar endavant un projecte d’activitat rural tan especial com aquest?

El fet de tirar endavant un nou projecte requereix moltes hores i dedicació afegida a la feina que ja tenia, i el que em costa més és la conciliació familiar. Tenim tres fills i sense el seu suport i comprensió no seria possible poder continuar amb el projecte. Ens ho vam plantejar com un projecte de família i tenim molta sort de l’ajuda dels avis i germans.  

6. Consideres que existeix una oferta prou àmplia en aquest sentit?

Ara comença a haver-hi oferta en activitats rurals com la nostra i sóc de l’opinió que és molt important que cada vegada n’hi hagi més. És molt important que entre tots els que estem en el sector primari aconseguim tornar a connectar la gent amb el món rural, ja que molts desconeixen el treball, l’esforç i la dedicació que fan molts ramaders perquè el consumidor tingui un producte de molta qualitat, amb un benestar excel·lent del nostre bestiar i això ho hem de donar a conèixer.

7. Quin paper juguen el vostre cas les entitats o administracions públiques que treballen amb el món rural? Gaudiu d’una bona relació i suport?

Sí, crec que estem seguint conjuntament amb la tendència creixent del consumidor de voler conèixer l’origen dels aliments. Concretament des de la Garrotxa, la nostra comarca va impulsar el projecte de Visitagranges.cat on hi estem associats, unes quantes granges de la zona on es poden fer visites. Des de Turisme Garrotxa també ens ajuden a impulsar la nostra activitat, seguint uns processos de turisme sostenible gràcies a seguir les directrius de la Carta Europea de Turisme sostenible, amb l’ajuda del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.  A l’Ajuntament de la nostra estimada Vall d’en Bas també ens ajuden a través de l’associació de Turisme de la Vall d’en Bas, i així podem donar a conèixer els nostres projectes. Recentment, des del Patronat de Turisme de Girona s’ha impulsat l’estudi “Pasturime, Granges com atractiu turístic”, un estudi de Neus Monllor i Emma Soy, que també ens ajuda a posicionar-nos.

Des de fa dos anys també obrim les portes de les nostres granges el dia de ‘Benvinguts a Pagès’ impulsat per diferents departaments de la Generalitat de Catalunya per aconseguir donar visibilitat al sector primari, del que se’n fa molta promoció i té molta visibilitat als mitjans de comunicació.   

8. Quins consideres que han de ser els reptes i objectius d’un tipus de turisme creixent, com el turisme rural?

Crec que hem de ser capaços d’aconseguir l’equilibri de poder rebre tots els turistes i visitants que vulguin conèixer el nostre territori, la nostra feina, els nostres valors i l’autenticitat,  sense perdre la nostra essència,  ni la qualitat de vida dels que viuen al nostre territori però no viuen directament lligats amb el turisme. Hem d’aconseguir un turisme sostenible i respectuós amb la gent i el territori que visiten.