La missió de la Fundació del Món Rural és aportar elements perquè Catalunya sigui conscient del valor estratègic que el seu entorn rural té per al desenvolupament sostenible del país.

Iniciatives d'emprenedoria rural: Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses

Entrevista als responsables del Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses:

1. En què consisteix el vostre projecte?

El Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses, l'únic centre d’aquestes característiques a tot Catalunya, vol ser el referent a nivell català en promoció de la tècnica constructiva de la pedra seca.

2. Quins són els vostres objectius?

Els nostres objectius són l’estudi i la divulgació del patrimoni de Torrebesses, principalment, tot allò que pugui estar relacionat amb el treball dels pagesos, la vida rural i la pedra seca.

3. Quina és la singularitat de les construccions de pedra seca?

Són una tipologia constructiva característica de la Catalunya agrària de secà per donar resposta a les necessitats dels pagesos als segles XIX i principis del XX.

4. Quin patrimoni podem trobar a Catalunya d’aquest tipus?

Catalunya és un país amb una gran quantitat de construccions de pedra seca tant a les comarques de la Catalunya Central com a les províncies de Tarragona i Lleida. I a Torrebesses en particular, hi podem trobar totes les tipologies de construccions de pedra seca més característiques de les Terres de Lleida.

5. Considereu que aquest patrimoni està prou promocionat o visualitzat?

Creiem que encara hi ha molt camí per recorre, per aquest motiu a través del nostre treball diari intentem fer arribar la importància de protegir aquest patrimoni no només al públic en general, sinó també amb els infants, per la qual cosa hem preparat un dossier educatiu per donar a conèixer aquesta tècnica constructiva als centres educatius.

6. De quina manera podem treballar per protegir i posar en valor el nostre patrimoni cultural i rural?

Tots nosaltres podem treballar per donar suport a la conservació d’aquest patrimoni tenint cura d’aquelles construccions més properes al nostre lloc de residència, i participant activament en iniciatives com el Congrés de Pedra Seca, les activitats de formació que organitzem des del nostre centre i donant suport a la candidatura internacional perquè la Unesco declari la tècnica constructiva tradicional de la pedra seca com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

7. Quins són els vostres projectes més immediats?

Tot seguit, enumerem alguns del projectes que tenim previst realitzar ben viat en col·laboració amb altres entitats del territori més proper:

-   El Congrés de la Pedra Seca.

-  Curs de formació a la Universitat d’Estiu de la Universitat de Lleida.

-  Trobada d’Entitats de Pedra Seca a Torrebesses.

-   Passaport per donar a conèixer tots els equipaments turístics i culturals de les Garrigues i el Segrià Sec.

-  Creació d’un punt d’informació cultural i turística per promocionar tots els atractius dels municipis que formen el Segrià Sec: Maials, Torrebesses, Sarroca de Lleida, Llardecans i Almatret.

-  Divulgació del material que alberga el Museu Etnològic Josep Jané de Torrebesses.

-  Creació dels Premis de Recerca de Batxillerat Pedra Seca.

8. De quina manera treballeu amb altres organismes per teixir xarxa i difondre la cultura de la Pedra Seca?

El Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses forma part des de l’any 2016 de la Coordinadora d’Entitats de la Pedra Seca, una entitat que té com a finalitat potenciar i difondre el patrimoni de la pedra seca als Països Catalans.

També treballem amb el Centre d’Estudis del Segrià, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal del Segrià i la Universitat de Lleida, en accions de promoció, divulgació i formació.