La missió de la Fundació del Món Rural és aportar elements perquè Catalunya sigui conscient del valor estratègic que el seu entorn rural té per al desenvolupament sostenible del país.

Arxiu històric notícies

El I Congrés de Transhumància Catalunya comença el 7 d'octubre

La trobada, que tindrà lloc els propers 7, 21 i 28 d'octubre a Lleida, Santa Margarida i els Monjos i Tremp i està impulsada per la Fundació del Món Rural i l'Institut de Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i l'Aran, pretén promoure el coneixement que permeti salvaguardar aquest patrimoni 

Organitzen eI Congrés la Fundació del Món Rural i Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i l'Aran.

L’organització del I Congrés sobre Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya té com a principal objectiu  posar en valor la transhumància i la xarxa de camins ramaders de Catalunya. La principal tasca del congrés és poder generar línies de treball consensuades entre tots els sectors implicats en la transhumància, ramaderia extensiva i camins ramaders. S'ha convocat a aquest espai participatiu i de debat a representants del camp de la recerca científica i acadèmica, als usuaris que practiquen aquesta activitat, els promotors de nous usos de les infraestructures i la població en general. La trobada tindrà lloc els propers 7, 21 i 28 d'octubre a Lleida, Santa Margarida i els Monjos i Tremp-. L'esdeveniment està impulsat, convocat i organtizat per la Fundació del Món Rural i l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i l'Aran. Es tracta d'un congrés obert, que dibuixi els eixos temàtics generals amb aportacions troncals d’experts reconeguts que donin cos a cadascun dels àmbits de treball i aportacions complementàries mitjançant comunicacions i pòsters presentats des del món acadèmic i/o amateur, de Catalunya i de fora. Com a objectius secundaris:

  • Aprofundir en el coneixement dels camins ramaders, la transhumància i la ramaderia extensiva com a sistema econòmic, social i cultural amb un fort impacte en el territori.
  • Afavorir l’intercanvi de coneixements i d’experiències i la col·laboració entre els actors socials implicats: ramaders, estudiosos, tècnics de l’administració, població de les àrees ramaderes i dels llocs on hi ha camins ramaders.
  • Establir criteris i prioritats per tal d’estimular la recuperació i garantir el manteniment d’aquest patrimoni natural i cultural.
  • Sensibilitzar la societat sobre el valor sociocultural i ambiental d’aquestes activitats i el seu interès com a instruments per afavorir l’equilibri territorial i la biodiversitat.

Estructura i calendari del Congrés

El congrés és itinerant i s’estructura en els àmbits temàtics en el que s’ha estructurat l’activitat del grup de treball:

7 d'octubre Lleida: Eix 1. Els camins ramaders. La infraestructura de les xarxes transhumants, els equipaments associats, el marc legal, la gestió i la planificació de les actuacions de manteniment i millora.

21 d'octubre Santa Margarida i els Monjos: Eix 2. Usos complementaris. Aprofitament turístic. Recuperació i valorització d’un patrimoni cultural i natural.

28 d'octubre Tremp: Eix 3. Activitat i usos transhumants. L’activitat ramadera transhumant a Catalunya, situació i propostes de millora. El futur de la ramaderia extensiva. La PAC

Programa i inscripcions

Programa: Podeu consultar el programa en aquest enllaç.
Inscripcions: L’acte és gratuït i cal formalitzar la inscripció en el formulari d'aquest enllaç. Les inscripcions estan obertes! Inscriu-te encara queden places!  Ho pots fer a través del formulari d'aquest enllaç, pel correu electrònic: transhumancia@fmr.cat o al telèfon 973229360.

Us hi esperem!