La missió de la Fundació del Món Rural és aportar elements perquè Catalunya sigui conscient del valor estratègic que el seu entorn rural té per al desenvolupament sostenible del país.

Arxiu històric notícies

La Fundació Món Rural demana la creació d’un nou nomenclàtor propi per a Catalunya

L’entitat presenta un estudi on revisa el nom d’entitats i nuclis de població de la Vegueria del Camp de Tarragona i esmena l’actual elaborat per l’INE

La Fundació Món Rural, que treballa per la valorització de les zones rurals de Catalunya i el seu progrés econòmic i social, demana que es revisi el nomenclàtor de població que elabora l’Instituto Nacional de Estadística (INE), en el qual hi ha detectat nombrosos problemes i incorreccions a l’hora d’identificar els nuclis i les entitats de població, fet que suposa freqüents confusions i dificultats pel que fa a l’ús del nomenclàtor per al finançament local, la planificació territorial, la legislació urbanística i la pròpia legislació que afecta els municipis.

Com a proposta de revisió d’aquesta eina bàsica de descripció de les formes de poblament del territori, la Fundació ha elaborat un estudi sobre la Vegueria del Camp de Tarragona, que s’ha presentat aquest dimecres 4 de desembre al Palau Bofarull de Reus. En aquest estudi s’han identificat 185 entitats de població (pobles i altres àmbits geogràficament i històricament ben diferenciats), que inclouen 278 nuclis, esmenant així el nomenclàtor actual i les nombroses incorreccions.

El nou estudi l’ha presentat el seu autor, el catedràtic del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida, Jesús Burgueño, que ha exposat els motius per l’elaboració del mateix i ha assenyalat que el nomenclàtor actual no és, en molts casos, una eina pràctica i clara de descripció del poblament, fet que afecta negativament la consideració del nomenclàtor com a element de ponderació objectiva del finançament local o de planificació territorial.

És per això que l’estudi de la Fundació del Món Rural advoca per tal que es realitzi un nou nomenclàtor rigorós, objectiu i associat a una cartografia que s’adapti a les característiques del poblament català, amb delimitacions dinàmiques i variables en el temps, per tal de donar compte dels nous creixements urbans. Jesús Burgueño ha explicat que «la identificació de nuclis i entitats ha de partir d’uns criteris objectius i generals, i l’ha de fer la Generalitat. Un nomenclàtor correcte serà una eina per a un finançament local més just».

A l’acte hi han intervingut, així mateix, Noemí Llauradó, Presidenta de la Diputació de Tarragona; Àngel Xifré, Director del Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació al Camp de Tarragona; Eduard Trepat, de la Fundació Món Rural; i Josep Oliveras, President de la Societat Catalana de Geografia i catedràtic emèrit de la Universitat Rovira i Virgili, que ha fet una exposició sobre la necessitat de tenir un nomenclàtor propi. Oliveras ha expressat que «el projecte de creació del nou nomenclàtor és una tasca que s’haurien de fer seva els governants i fer-lo servir. Necessitem que els entitats de població estiguin ben diferenciades i s’estableixi un ordre clar».

 

Consulta la documentació aquí.

Consulta l'annex cartogràfic de l'estudi aquí