La missió de la Fundació del Món Rural és aportar elements perquè Catalunya sigui conscient del valor estratègic que el seu entorn rural té per al desenvolupament sostenible del país.

Arxiu històric notícies

Sobirania i transició energètica a Catalunya

Ripoll, abril 2019.- El passat 27 de març es va realitzar la jornada “Sobirania i transició energètica a Catalunya” al Castell de Montesquiu, coorganitzada per la Fundació Món Rural (FMR), l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i l’Associació de Micropobles de Catalunya.

Amb l’objectiu de posar sobre la taula la necessitat d’abordar el canvi cap a un model energètic català renovable, descentralitzat, sostenible i democràtic, les entitats organitzadores van celebrar la jornada “Sobirania i transició energètica a Catalunya”, el passat 27 de març al Castell de Montesquiu. L’acte anava dirigit a entitats locals, administració pública, món empresarial i ciutadania en general interessada a desenvolupar projectes de transició energètica.

La jornada s’inicià a les 09.30h amb la benvinguda a càrrec d’Albert Puigvert gerent de l’ARCA i Maria Carme Freixa, presidenta de l’AMC. Tot seguit Ramon Sans, enginyer industrial i expert i impulsor de la TE21, realitzà la ponència “La transició energètica a Catalunya”. A continuació, l’investigador de la UPC, Pep Salas, i el tècnic de la Diputació de Barcelona Josep Verdaguer van exposar “Les barreres actuals de la transició energètica” en els àmbits públic i privat.

Després de la pausa, va tenir lloc una taula rodona sobre experiències locals a Catalunya, on hi van intervenir Carme Ferrer, alcaldessa de Senan; Marc Roca, alcalde de Rocafort de Queralt; Josep Subirana, regidor de medi ambient d’Avià; Eudald Hueso i Carina Creixans, de l’Agència de l’Energia del Ripollès; Gil Salvans, de l’Agència de l’Energia d’Osona; i Pep Puig, impulsor del projecte “Viure de l’aire del cel”. Seguidament, es van fer dinàmiques de grup per tal de recollir iniciatives per a la promoció de la transició energètica en l’àmbit local.

Els assistents van dinar amb productes locals a través de la food truck “La Tartana de les Valls” i havent dinat es va encetar la recta final de la jornada amb la lectura de les iniciatives que van sortir fruit de les dinàmiques grupals. Algunes de les més votades van ser: formació tècnica dels ens implicats; creació d’una estratègia de país i que vingui liderada des de l’Agència d’Energia de Catalunya; la creació de cooperatives o empreses públiques/privades per generació i gestió energètica; la conscienciació ciutadana i educació; perdre la por a actuar; i crear un banc d’experiències que serveixin de model.

Per últim, es va realitzar la cloenda de la jornada a càrrec d’Oriol Anson, director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya; i Joan Carles Àngel, director del Parc del Castell de Montesquiu.