La missió de la Fundació del Món Rural és aportar elements perquè Catalunya sigui conscient del valor estratègic que el seu entorn rural té per al desenvolupament sostenible del país.

Arxiu històric notícies

La FMR i l'IDAPA rememoren i posen en valor els termes tradicionals dels pobles de l'Alt Urgell i de la Cerdanya

L’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran i la Fundació del Món Rural han elaborat un treball pioner al territori que té com a objectiu l’estudi dels termes tradicionals dels pobles i la seva posada en valor com a proposta de millora de la gestió del territori en el present.

En aquest sentit, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell acollirà dimarts 5 de març, a partir de les 18:30 h., l’acte ‘Termes tradicionals dels pobles de l’Alt Urgell", on es presentarà el llibre homònim a càrrec de Jesús Burgueño, geògraf i professor de la Universitat de Lleida, i es complementarà amb la conferència ‘Béns comunals. Un sistema d’organització del passat per gestionar el present”, a càrrec de Marc Borrell (IDAPA) i Eduard Trepat (Fundació Món Rural).

Per la seva banda, el Consell Comarcal de la Cerdanya acollirà dimecres 6 de març, a partir de les 16:30 h., la presentació del llibre ‘Termes tradicionals dels pobles de la Cerdanya". L’acte s’iniciarà amb la ponència ‘La gestió forestal als comunals’, a càrrec de Francesc Cano Ibáñez, responsable de Dinamització de la Producció Forestal a l’Alt Pirineu i Aran. Tot seguit es presentarà l’obra de Jesús Bugueño i tancarà l’acte la conferència ‘Béns comunals. Un sistema d’organització del passat per gestionar el present’.

Així, el llibre de termes permetrà aprofundir en el coneixement local de la comarca i entendre millor la distribució dels béns comunals a la mateixa i veure com encaixen, per exemple, amb les figures de protecció mediambiental o les zones de pastura vinculades a ajudes europees.