La missió de la Fundació del Món Rural és aportar elements perquè Catalunya sigui conscient del valor estratègic que el seu entorn rural té per al desenvolupament sostenible del país.

Arxiu històric notícies

La Fundació Món Rural presenta una nova eina per classificar i valorar els espais agraris

El projecte sobre la identificació i caracterització dels espais agraris a Catalunya vol esdevenir un element clau en la planificació territorial.

La presentació es farà el proper dijous 26 de juliol i comptarà amb la presència de l’Honorable Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà. Cal inscripció prèvia.

La Fundació Món Rural organitza el proper dijous 26 de juliol la jornada «Valorem els espais agraris de Catalunya», en la qual es presentarà una nova metodologia per analitzar i caracteritzar el espais agraris catalans, una eina imprescindible per a la planificació territorial.

El projecte sobre els Espais Agraris a Catalunya, endegat per la Fundació Món Rural amb la col·laboració de la Fundació Agroterritori l’any 2015, partia de la voluntat d’establir un consens ampli sobre el concepte “d’espai agrari” en una primera fase. Posteriorment, de forma pionera i a partir d’un grup de treball especialitzat, s’ha desenvolupat  la caracterització d’aquets espais a partir d’indicadors objectius que en permeten la seva valoració.

Aquests indicadors analitzen diverses característiques com la productivitat agrícola, el grau de biodiversitat, el valor del paisatge agrari, el model productiu o les zones vulnerables de l’espai. En total n’hi ha 20, que s’agreguen en indicadors compostos que són: el potencial productiu de l’espai, els indicadors ambientals, el valor afegit territorial, el valor afegit econòmic i la dinàmica agrària. Finalment es proposen tres escenaris diferents, dels quals se n’ha seleccionat un com el més adient segons els criteris tècnics treballats i que no exhaureix noves anàlisis i estudis que es puguin plantejar que complementin el projecte.

La jornada es farà a la seu del departament d’Agricultura. Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya (Gran Via de les Corts Catalanes , 612-614  de Barcelona). Serà a les 10h i cal inscripció prèvia, que s’haurà de formalitzar a través d’aquest enllaç.

La benvinguda de l’acte serà a càrrec de l’Honorable Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà. Tot seguit tindrà lloc la ponència «Grup de Treball dels Espais Agraris» sobre la necessitat de caracteritzar aquests espais, a carrer del Sr. Antoni Ferran, assessor tècnic del Pla Territorial Parcial del Penedès. Després es farà la presentació del protocol metodològic, a càrrec dels Sr. Eduard Trepat i el Sr. Marc Costa, tècnics de la Fundació Món Rural, i el Sr. David Vivet, tècnic d’Unió de Pagesos. La cloenda de l’acte serà a càrrec del Sr. Oriol Anson, director general de Desenvolupament Rural de la Generalitat i el Sr. Marc Riera, director de la Fundació Món Rural.