La missió de la Fundació del Món Rural és aportar elements perquè Catalunya sigui conscient del valor estratègic que el seu entorn rural té per al desenvolupament sostenible del país.

Arxiu històric notícies

La FMR coordinarà un projecte per dotar els docents de les escoles rurals de millors eines i recursos

Es tracta d’un projecte innovador dirigit a estudiants universitaris i professionals de l'escola rural i compta amb la participació d’universitats internacionals i entitats vinculades amb l’educació.

El Ministeri d’Educació, Cultura i Esport del govern central ha aprovat l’ajut Erasmus +, que permetrà desenvolupar un projecte pioner amb la finalitat de reforçar les eines dels mestres a les escoles rurals. La iniciativa, que coordinarà la Fundació del Món Rural, compta amb la col·laboració de diverses institucions acadèmiques de prestigi internacional, com les universitats de Barcelona, Saragossa, Limoges i Lisboa i d’entitats vinculades amb l’educació com la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica i el Secretariat d’Escola Rural.

Aquest projecte, que començarà a partir del mes d’octubre, té com a objectiu proposar un pla de formació permanent i unes propostes de formació inicial per cobrir les necessitats competencials dels mestres de les escoles rurals. La iniciativa va dirigida als alumnes que actualment estan cursant estudis en Educació i estan interessats en aquest àmbit, docents rurals que vulguin millorar les seves competències i universitats i equips de formació.

Des de la Fundació del Món Rural se celebra l’aprovació de l’ajut que permetrà la posada en marxa del projecte i la possibilitat de treballar conjuntament amb institucions educatives de diversos països. El director de la FMR, Marc Riera, considera que “es tracta d’un pas endavant molt rellevant per dotar les escoles rurals i els seus docents de més i millors recursos", i afegeix que "agraïm la comprensió de les institucions europees en aquest àmbit i, ara, des de la FMR tenim el repte de coordinar amb èxit aquest projecte i estar a l'alçada del que les escoles rurals es mereixen".

Actualment, no existeix cap pla de formació permanent adaptat a les necessitats pròpies dels mestres rurals més enllà de cursos puntuals organitzats per iniciativa de cada universitat o pels departaments d’Educació de cada territori. 

Per tant, la posada en marxa d’aquest projecte la propera tardor significarà un salt notable en la definició concreta d'aquestes competències i la preparació d'eines formatives. La metodologia de treball partirà d’experiències desenvolupades per docents rurals amb la voluntat de promoure i afavorir l’intercanvi de bones pràctiques entre diversos països i diferents realitats rurals del món.