La missió de la Fundació del Món Rural és aportar elements perquè Catalunya sigui conscient del valor estratègic que el seu entorn rural té per al desenvolupament sostenible del país.

Arxiu històric notícies

Meritxell Serret posa en valor la funció del sector agroalimentari i del món rural en un model de “país sostenible i equilibrat”

La consellera ha presidit, avui, el Consell Directiu d’Agrofòrum, plataforma de pensament, debat i reflexió sobre el sector primari català

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Meritxell Serret, acompanyada del director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, ha presidit, aquest matí, el Consell Directiu d’Agrofòrum, que s’ha celebrat a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, a Barcelona, i en el qual la consellera ha posat en valor la funció del sector agroalimentari i del món rural en un model de “país sostenible i equilibrat”.

En el decurs de la reunió, la plataforma de pensament Agrofòrum, formada per prop de 30 entitats vinculades al sector agroalimentari, ha debatut entre altres el document de treball ‘Estructures productives i cadena alimentària. Relacions i enfortiment del sector agroalimentari’, fruit de les reunions del Grup de treball de Relacions i enfortiment del sector agroalimentari. En el mateix s'aposta per establir regles contra les disfuncions dels mercats agroalimentaris, per fixar barreres a la desigualtat, i per avantposar el benestar al creixement per si mateix, propostes encara en debat i pendents d'aprovació definitiva.

Agrofòrum també ha presentat, avui, dos informes més per al seu debat que analitzen les tensions creixents en el proveïment de recursos naturals (entre ells l’energia, l’aigua, i el sòl agrari) i que han estat elaborats pel Grup de treball de recursos i aprovisionament alimentari. En els mateixos s'hi analitza l'evolució de sectors estratègics del món agrari català de cara al 2050, des del punt de vista de la incidència dels recursos, en els conreus de cereals, farratges, industrials, i lleguminoses, d’una banda, i, de l'altra, els sectors càrnic i lleter.

Agrofòrum es constitueix com a associació

Agrofòrum s'ha consituït avui com aassociació, cosa que facilitará el seu objectiu de ser una plataforma de debat i reflexió al voltant del sector agrari, agroalimentari i del medi rural de Catalunya per establir orientacions per a polítiques públiques, estratègies empresarials a l'àmbit agroalimentari, i per detectar les noves oportunitats.

La plataforma va sorgir l’any 2013 a partir de la iniciativa de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d'Estudis Catalans (IEC), de forma conjunta amb la Fundació del Món Rural (FMR). En formen part prop de trenta membres entre empreses, col·legis professionals, universitats, caixes, administracions i entitats agràries, empresarials i rurals.