La missió de la Fundació del Món Rural és aportar elements perquè Catalunya sigui conscient del valor estratègic que el seu entorn rural té per al desenvolupament sostenible del país.

Arxiu històric notícies

Últimes setmanes per participar a la tercera edició dels premis literaris ‘Món Rural’

La Fundació Món Rural organitza aquest certamen que pretén donar notorietat a la cultura i el patrimoni de fora dels grans nuclis urbans. El termini per entregar les obres finalitza el 20 de juliol.

Darrers dies per participar a la tercera edició dels premis ‘Món Rural’, que reconeixen la tasca de divulgació de la cultura i el patrimoni feta des dels camps de la narrativa, l’assaig i el periodisme. Enguany s’incorpora una nova categoria anomenada «Patrimoni rural» per premiar entitats i empreses que hagin realitzat projectes o actuacions que, mitjançant el reconeixement i la valorització del patrimoni, han contribuït al desenvolupament local.

El termini per presentar els treballs, que han de ser inèdits, tancarà el proper 20 de juliol. Cada premi està dotat amb 1.500 euros, excepte en la categoria de periodisme, que és de 750 euros. Els guanyadors veuran, a més, les seves obres publicades gràcies al conveni que la Fundació Món Rural ha signat amb l’editorial Cossetània. Tota la informació de la convocatòria es pot consultar a les bases dels premis Món Rural.

Pel que fa als objectius de cada categoria, el  premi  periodístic  vol  reconèixer  el  paper  dels  informadors  que  tractin  d’una  manera  més  acurada  el  món  rural.  Es  pretén  impulsar  el  tractament  transversal  i  contrastat,  plural  i  veraç  de  les  informacions  referides  a  aquest  àmbit  i  que  defugin  dels  tòpics.  En  el  cas  de  l’assaig  es  vol  promoure  la  reflexió  i  la  creació  de  pensament  sobre  el  món  rural,  així  com  reconèixer  els  estudis  vinculats  a  aquest  àmbit  elaborats  des  de  les  més  diverses  disciplines.  La  categoria  de  narrativa  vol  promoure  la  creació  literària  i  de  referents  imaginaris  vinculats  al  medi  rural,  i  finalment,  la  categoria  de  patrimoni  rural  vol  premiar  aquells  projectes  o  actuacions  que,  mitjançant  el  reconeixement  i  la  valorització  del  patrimoni,  han  contribuït  al  desenvolupament  local.  Aquesta  darrera  categoria  es  divideix  en  dues  modalitats:  Micropobles  i  Altres  Zones  Rurals.  

Cada modalitat té el seu jurat, format per personalitats vinculades a la literatura, el periodisme o el territori. Entre els jurats ja confirmats trobem els escriptors Andreu Carranza, Toni Orensanz, Martí Gironell, Antoni Pladevall o Núria Garcia Quera. En la categoria de Patrimoni Rural comptem amb la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó, el consultor de patrimoni Joan Reguan i la presidenta de l’Associació Micropobles, Carme Freixa. El veredicte del jurat es coneixerà en un termini màxim de sis mesos un cop tancat el termini de presentació d’originals.