La missió de la Fundació del Món Rural és aportar elements perquè Catalunya sigui conscient del valor estratègic que el seu entorn rural té per al desenvolupament sostenible del país.

Arxiu històric notícies

Es presenta al Bruc la publicació del I Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya i l’Associació Camí Ramader de Marina

La Fundació del Món Rural i l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran han organitzat una nova trobada al Bruc per presentar els continguts del Congrés i donar a conèixer diversos projectes de recuperació d’antics camins a Catalunya com el Camí dels Bons Homes o el Camí Ramader de Marina.

La sala de plens de l’Ajuntament del Bruc ha acollit la nova jornada de presentació del recull de conclusions i ponències del I Congrés de Transhumància.  Durant aquesta jornada, que ha estat inaugurada per l’alcalde del Bruc, Enric Canela i el director de l’IDAPA, Pere Porta, s’ha donat a conèixer els continguts del recull i també s’han presentat dos projectes destacats dedicats a la recuperació d’antics camins: el Camí dels Bons Homes i el Camí Ramader de Marina. El director coordinador del Camí dels Bons Homes, Borja Segura, ha explicat els orígens l’evolució i el projecte de dinamització d’aquesta iniciativa que connecta quatre comarques i que compta amb més de 20 anys d’experiència.  Per la seva part, el tècnic de l’ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, Xavi Avendaño, ha donat a conèixer el projecte de recuperació del Camí de Ramader de Marina, amb un traçat que va des de Llívia a Santa Margarida i els Monjos.  La sessió ha finalitzat amb una visita guiada al projecte Life Montserrat, dirigida per Leire Miñambres, enginyera de forest de la DIBA.

Eixos de futur per continuar preservant la transhumància

En el marc de la jornada també s’ha presentat el contingut del recull de conclusions del I Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya. Un document que tal com ha destacat el director de la Fundació del Món Rural, Marc Riera, dibuixa unes línies principals d’actuació que han de dirigir la gestió d’aquests recursos: cal avançar en la classificació dels camins ramaders de Catalunya; és necessari tenir en compte les oportunitats econòmiques que obren els camins ramaders i transhumants; i, finalment, és obligatori reconèixer la important tasca desenvolupada històricament i en l’actualitat per part dels ramaders i pastors, que han contribuït a impulsar l’activitat econòmica al món rural i a mantenir viva una tradició ancestral.

El vicepresident de la Diputació de Barcelona i alcalde Moià, Dionís Guiteras ha estat l’encarregat de cloure la jornada. En la seva intervenció, Guiteras ha destacat ‘la necessitat que des de l’Administració es generin espais que permetin al món rural i urbà treballar conjuntament per donar resposta a les necessitats mútues’.

Els continguts del I Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya, que es va celebrar la tardor del 2016, estan disponibles en una publicació digital que recopila les aportacions i les línies estratègiques de futur que es van fixar durant la celebració d’aquesta trobada. Aquesta publicació, que té com a missió donar continuïtat al debat iniciat en el marc del congrés, ha estat impulsada per la Fundació del Món Rural i per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran i ha comptat amb el suport de les diputacions de Barcelona i de Lleida.