La missió de la Fundació del Món Rural és aportar elements perquè Catalunya sigui conscient del valor estratègic que el seu entorn rural té per al desenvolupament sostenible del país.

Arxiu històric notícies

Les eines per garantir l’accés a la terra són clau per al desenvolupament rural

La Fundació del Món Rural ha organitzat aquest matí una sessió de reflexió i debat sobre les mesures a adoptar per promoure el desenvolupament de nous projectes empresarials al sector agrari, així com consolidar els ja existents. La consellera Meritxell Serret ha inaugurat una jornada on ha anunciat que Govern, grups parlamentaris i sector estan treballant per consensuar la futura Llei d’Espais Agraris.

Durant aquest matí, experts, representants institucionals i entitats vinculades al sector agrari han participat en la jornada de debat i reflexió “Qui treballarà la Terra?”, organitzada per la Fundació Món Rural amb la col·laboració de l’associació Terra Franca, l’Obra Social La Caixa i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat. La creació de bancs de terres o l’actuació d’entitats de mediació han estat algunes de les mesures que s’han posat sobre la taula com a susceptibles de facilitar l’accés a terres en desús a futurs pagesos i garantir, així, la continuïtat i prosperitat del camp agrari català.

Govern, Parlament i sector treballen per acordar la Llei d’Espais Agraris

La consellera del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha estat l’encarregada d’inaugurar l’acte. Serret ha recordat que el 90% del territori de Catalunya és rural i ha destacat la importància del sector primari com un element estratègic per fer un país pròsper i sostenible. En aquest context, Serret ha anunciat que des del Departament s’està treballant amb els grups parlamentaris i el sector per consensuar la Llei d’Espais Agraris, un text que ha de permetre definir els espais agraris, criteris i indicadors per preservar-los, així com posar les eines perquè es pugui, d’acord amb la realitat de cada territori, posar en funcionament mecanismes per mobilitzar al màxim les terres en desús. La consellera també ha incidit en la necessitat d’impulsar i fomentar el relleu generacional al sector agrari, que ha de passar pel fet que persones d’altres àmbits s’incorporin i vulguin desenvolupar al camp el seu projecte empresarial i de vida.

La jornada també ha comptat amb la ponència principal a càrrec de l’experta Isabel Álvarez, responsable d’incidència política de la Xarxa Urgenci, qui ha proposat apostar per un model de producció agroecològic, superant l’actual model on es prioritza el desenvolupament urbà. També ha destacat la importància del treball amb la terra més enllà del seu valor econòmic, destacant-ne les funcions mediambientals, culturals i nutricionals. Álvarez demana una mirada integral i intersectorial per tal de garantir la sostenibilitat del camp agrari i la prosperitat del sector.

Catalunya ja impulsa diverses iniciatives per fer front al progressiu abandonament del camp

Des de fa un temps, a Catalunya s’està treballant en la creació de bancs de terres i diverses iniciatives per fer front a la problemàtica de l’abandonament i desús del camp català per a finalitats agràries. Durant la jornada s’han presentat projectes de foment de l’accés a la terra que van des de l’àmbit municipal i comarcal, passant per l’empresarial, fins a l’associatiu. Per part de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, s’ha presentat el projecte de Borsa de Terres, iniciat el 2011 en els terrenys de l’entorn de la ciutat. També s’ha explicat el projecte de dinamització de terres del Parc Natural del Montsant i del Priorat, sorgit del consens majoritari dels municipis i agents del territori. Seguidament, s’ha exposat el cas de la cooperativa Fruits de Ponent, com organització que arrenda terres a propietaris del territori per fer-les productives. La taula d’experiències catalanes s’ha tancat amb la presentació de la tasca d’intermediació de l’associació sense ànim de lucre Terra Franca.

Posteriorment, s’ha celebrat una segona taula de treball on s’han conegut experiències de bancs de terres de l’Axencia Galega de Desenvolvemento Rural i del Banco de Tierras del Principado de Asturias. També s’ha presentat la tasca d’entitats franceses com Terre de Liens, o el paper de la societat pública francesa SAFER Gascogne Haut – Languedoc, com a agents impulsors d’una regulació justa i equilibrada per garantir el relleu generacional i la sostenibilitat del camp agrari.

Des de la Fundació Món Rural, el director Marc Riera ha destacat l’alt valor de les aportacions de les taules d’experiències i posterior col·loqui. Riera ha encoratjat als assistents a seguir de prop el resultat del treball que s’està realitzant actualment per a la futura Llei d’Espais Agraris.