La missió de la Fundació del Món Rural és aportar elements perquè Catalunya sigui conscient del valor estratègic que el seu entorn rural té per al desenvolupament sostenible del país.

Experts, Administració i sector agroalimentari debaten sobre com reduir les asimetries en la cadena alimentària

  • La consellera d'Agricultura Meritxell Serret ha clausurat una jornada organitzada per la plataforma Agròfòrum i ha destacat la necessitat de fixar regles contra les disfucions dels mercats
  • A la trobada també s'ha debatut sobre paper de la producció local en el mercat local i global que ha comptat amb una taula d'experiències
  • Coorganitza l'acte l'Institució Catalana d'Estudis Agraris, el patrocina Cajamar i col·labora la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i de la Fundació del Món Rural

“S'han de fixar regles contra les disfuncions dels mercats. De fet, els problemes de mercats i preus són dels que més preocupen al sector”, ha indicat la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret en la clausura de la jornada “Mercats i la cadena alimentària vers al futur”. En aquest marc, Serret ha assenyalat que el sector agroalimentari ha d'estar obert als canvis en un context global d'interdependència i de canvis constants i aprofitar les oportunitats que genera el desenvolupament tecnològic. A més, la consellera ha ressaltat “la necessitat d'espais de reflexió com Agrofòrum per fer propostes i plantejar estratègies que generen confiança i siguin el més concertades possibles per al futur d'un sector com l'agroalimentari que és estratègic”. L'acte que ha tingut lloc avui a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans a Barcelona ha estat organitzada per la Plataforma Agrofòrum, impulsada per la Fundació del Món Rural i l'Institució Catalana d'Estudis Agraris, i ha esta patrocinada per Cajamar i ha comptat amb la col·laboració de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).

Per la seva banda, el director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, que ha inaugurat la jornada, ha fet esment als molts reptes que ha d'afrontar la producció agroalimentària com ara els canvis d'hàbits de consum, la crisi energètica, el canvi climàtic, les desigualtats que genera el mercat, la major volatilitat dels preus, l'especulació o l'increment de risc de tots els actors de la cadena. A més, Anson també ha fet un reconeixement a la plataforma Agrofòrum com a espai per compartir “saviesa, reflexió, intercanvi d'idees” amb l'objectiu de “definir el sector agroalimentari que volem”. En el transcurs de la jornada, experts, membres de l'administració i del sector agroalimentari han debatut sobre com reduir els desequilibris a la cadena alimentària. L'objectiu ha estat generar propostes i debat sobre la necessitat de millorar l'eficiència de la cadena i aprofundir en els mecanismes que garanteixin la lliure competència, la transparència i l'equilibri entre actors de la cadena agroalimentària de la qual cosa en sortirà beneficiada la ciutadania, totes baules de la cadena, la pagesia i el territori.

Representants d'AECOC, de la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes, de Cajamar, Llet Nostra, Nomen i Àrea de Guissona han participat en la taula del matí que ha debatut sobre els efectes de la concentració de la distribucio: si podria distorsionar les normes de mercat o si genera una posició domini. Un tema que ha suscitat debat ja que si bé la situació és similar arreu d'Europa la majoria dels que han intervingut han coincidit en què aquesta situació pot tenir uns clars efectes en el repartiment dels beneficis entre les diferents baules. També s'ha debatut sobre si la llei que regula la cadena alimentària serveix per equilibrar-la. En aquest sentit, hi va haver divisió entre els que creien que localitzaven els desequilibris de la cadena en l'organització i l'eficiència de cadascuna de les baules i en l'agrupació de l'oferta que es troba atomitzada, i els que situaven l'origen del problema en l'insuficient desenvolupament de la llei de cadena alimentària, dels codis de bones pràctiques, i d'un òrgan regulador cosa que podria permetre ordenar el sector. A banda, des de Llet Nostra, Arrossaires del Delta de l'Ebre i Guissona han defensat que els seus models permeten connectar directament productors i consumidors sense intermediaris bé en fórmula cooperativa o bé a partir d'una societat mercantil instrumental per a la comercialització.

Informe sobre la cadena alimentària

En aquest sentit, la mateixa plataforma Agrofòrum va fer públic recentment el document de treball Estructures productives i cadena alimentària , vinculat a la matèria que ha estat motiu de debat en les jornades i que, de fet, ha estat una aportació més al mateix. Un document que planteja com a orientacions estratègiques generals la necessitat d’estar oberts als canvis en el sector agroalimentari i de saber-los gestionar amb prudència i eficàcia. Alhora també és ressalta la importància del desenvolupament tecnològic com a eina per a trobar solucions als reptes plantejats i la necessitat d’establir regles contra les disfuncions dels mercats (com ara la volatilitat dels preus o l'especulació) i d’establir barreres a la desigualtat. A més, a l'informe es destaca la necessitat d'establir mecanismes de transparència del mercat a diversos nivells, així com de coordinar la recerca de sinergies entre les diferents baules de la cadena, en la potenciació d’eines de gestió de risc o en el control dels mercats de futurs, etc.

Productors locals i mercats locals i globals

Aquestes jornades han abordat també el paper de la producció local al mercat alhora local i global i ha comptat amb una taula d'experiències. En la mateixa han intervingut Jordi Rosell, professor d’economia aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona i expert en TTIP i representants de Mercabarna, Fruits de Ponent, Grup Borges, el Centre Vinícola del Penedès (CEVIPE) i l' Associació Dolça Revolució de les Plantes Medicinals. Els diferentes participants de la taula han coincidit que els valors de producció local, proximitat, sostenibilitat i estan l'alça i que el paper de la venda online anirà en creixement en els propers anys. Tot i l'abast local, la producció de proximitat també participa al mercat global i, de fet, el sector agroalimentari català en ple ha evolucionat notablement en el seu grau d'obertura al mercat internacional ha passat del 44% de 1995, al 94% en 2015 segons dades que es van aportar a la jornada.

Prensa de la Fundació del Món Rural

comunicacio@fmr.cat